Showing all 82 results

Cross
Създадена през далечната 1846 година, „Cross“ е една от най-старите и реномирани компании, предлагащи луксозни пишещи инструменти и аксесоари. Фирмата започва дейност като производител на елегантно ръчно изработени златни и сребърни кутии за моливи. Днес компанията е водещ иноватор, както в сферата на дизайна на пишещи средства, така и на тяхната функционалност.

През 1846 година заедно с Едуард Бредбъри, Ричард Корс, поставя началото на А.Т. Cross в Провидънс, Роуд Айлънд. Дейността, с която се занимава първоначално компанията е с ръчна изработка на златни и сребърни кутии за моливи. През 1871 година, Ричард започва да посвещава двамата си сина – Хенри и Алонсо в бизнеса, като по-късно същата година преименува фирмата на Ричард Корс и синове.

Най-известният от семейството на Cross и човекът, на който е посветена колекцията Townsend е Алонсо Таунсенд Крос. Той е признат иноватор за своето време – изобретява моливи, писалки, кожени калъфи и първата кола с парен двигател в Роуд Айлънд. Именно той насочва семейния бизнес към производство на писалки.

През 1880 година отваря врати и фабриката на Cross, която е напълно завършена през 1881 година. Тя се на намира ул. Уорън Стрийт № 53 в Провидънс и работи с парен двигател от 10 конски сили. Фабриката служи на компанията цели 80 години, до 1960-та.

1889 година е знакова за Cross – създадена е първата писалка. Наричат я „Peerless“ (несравним -бел пр.), тъй като нито едно писалка по онова време не е имала нейният изящен дизайн и веднага се превръща в класика. През 2014 Cross честваха 125 години от създаването й с издаването на лимитираната колекция Cross Peerless 125.

Въпреки големите усилия на Ричард Крос и неговите потомци, които дават една стабилна основа на фирмата, върху която да се надгражда, друго семейство – Boss – упражняват по-голямо влияние върху историята и развитието на Cross, това е и фамилията управлявала компанията за по-дълъг период от време. След придобиването на компанията през 1916 година, Walter Boss и неговите потомци превръщат Cross в една от най-разпознаваемите марки в историята на американския бизнес.

Семейство Boss, успяват да превърнат A.T. Cross в първия американски производител на фини пишещи инструменти, притежаващ мощта да пребори конкурентите на пазара, който е доминиран изцяло от чуждестранни производители.

През 1940 година, Cross пускат реклама, която разгласява тяхната кампания – Business Gift Line, услуга, която предлага персонализирани корпоративни подаръци.

В годините след Втората световна война, химикалката засенчва писалката и се превръща в по-предпочитането средство за писане. От тази тенденция на продуктовия пазар се възползва и А.Т. Cross. Техните сребърни и златни химикалки , а също така и доживотната гаранция, която предлагат се, се превръщат в едни от най-търсените пишещи средства в продължение на десетилетия.

Компанията проявява изключителна педантичност по отношение на производството на механичните писалки и моливи. Служителите спазват и преминават през около 150 стъпки за монтаж,които са включени в производството на пишещите средства. По-голямата част от тези монтажни дейности се извършват ръчно в централата на компанията в Линкълн, Роуд Айлънд, където квалифицирани служители – ОТК, следят отблизо работния процес и контролират качеството на едни от най-уважаваните пишещи средства в света. Ако някой от артикулите не отговаря на производствените изисквания, бива безцеремонно изхвърлен.

През 1953 Cross, разработват химикалка, която са готови да афишират официално, отговаряща на всичките им изисквания за качество – Cross Century, една от най-предпочитаните колекции и до днес.

През 1970 година, Cross разширява пазара си, отваря първия си дистрибуторски магазин в Япония. Година по-късно, Crossприключва своето 125 годишно съществуване като частна компания, тя става публична. Първите акции на дружеството, бележат рекордни продажби и печалби. В периода 1971 – 1981 година, компанията записва ръст от 19,6% в продажбите и още по-внушителни резултати от нетни приходи – 21,6% ръст.

В началото на 80-те години, двамата братя Boss, които са начело на компанията обсъждат нова корпоративна стратегия по време на почивката им с яхта на Narragansett Bay. Тя се базира въз основата на големите печалби от покупки на артикули на Cross като подаръци – да разширят асортимента от предлаганите артикули. През 1983 година, двамата братя предприемат решаващия си ход – придобиват компанията Marc Cross Inc., частна компания, която по случайност носи същото име като компанията майка A.T. Cross. Cross плащат 5.5 милиона долара за компанията, която се занимава с търговия на скъпоплатени куфари, чанти, портфейли, други кожени изделия и аксесоари. 4 години по-късно, през 1987 година, Cross придобиват още една компания за кожени изделия Manetti-Farrow Inc.

В края на 80-те години, Cross достигат 247 милиона долара от продажби и 36 милиона долара нетни приходи.

Началото на 90-те години се характеризират с голяма динамика на световния пазар за пишещи средства и засилената конкуренция. Производители като Mont Blanc, Waterman, Lamy, Ferrari набират скорост. Годишните обороти на Cross падат драстично от 36 милиона нетна печалба на 8 милиона. За да възстановят финансовия си баланс, Cross, започват да правят големи икономии и съкращения на персонала, а също така продават и дъщерната си компания Marc Cross.

През 1991 година, компанията пуска линията Townsend на пазара. Тя носи името на Alonzo Townsend Cross. Носещa духа на класическата американска елегантност и финес колекцията Townsend се предлага в много отличителни гланцови покрития, всеки от който със свой чар и характер. Колекцията е вдъхновена от изящните линии на Арт Деко, 1930 година. До ден днешен тази серия е известна и като „Писалката на американските президенти“ и е една от най-продаваните.

През 1996 година, Cross пускат на пазара Cross DigitalWriter, Inkless “писалка”, която е предназначена за писане върху екраните на персонални цифрови помощници (PDA).

Следващите години също не са „розови“ за компанията. През 1997 година Cross са принудени да закрият филиала си Manetti-Farrow Inc. Същата година пускат и на пазара, най-голямото им разочарование“ CrossPad, електронен бележник, с първоначална цена от 399$, който позволява на потребителя да прави електронни копия на ръкописни бележки и след това да ги прехвърля на компютър за съхранение, и конвертирани в текстови файлове. Поради софтуерен проблем за разпознаването на ръкописния текст, продажбите му спадат драстично и Cross бележат загуби от $20,1 милиона.

Следващите години са изпълнение с ръстове и спадове, но днес компанията Cross процъфтява и предлага едни от най-качествените и фини пишещи инструменти.

Пишещите средства, които предлага Cross, са с доживотна механична гаранция, като върнатите артикули за ремонт са под 2% в световен мащаб. Всеки пълнител за химикалка е разписан (преди да излязат от фабриката, пълнителите се разписват ръчно, за да се провери качеството им). Специалисти – Cross Quality Assurance, правят изходяща проверка на готовите продукти всяка седмица. Кутиите се проверяват, за да се гарантира, че всички компоненти са налице и че пишещото средство работи нормално.

Всички продукти са тествани 9 пъти в различни конфигурации, за да се гарантира, че при изпускане те ще функционират нормално. Разстоянието, от което са изпускани е около 60 сантиметра, колкото е една стандартна височина на работно бюро. Всички покрития, използвани от Cross са тествани в продължение на 100 часа, за да се гарантира устойчивостта им на курозия, а също така са подлагани и на светлинен тест, който установява, че няма промяна на цвета.

Днес Cross продължава да разчупва граници и да помага на хората да преотрият удоволствието от писането. Разнообразните колекции (Cross Marvel, Cross Star Wars, Cross Botanica, Cross Zodiac, Cross Tech4 Multi-Function) задоволяват дори и най-ексцентричните вкусове. С над 150-те си години опит, Cross успяват да съчетаят класиката с „изискванията“ на съвремието, като внасят романтика и уют в ежедневието на притежателите им.

X