Лампи от хималайска сол във всяка стая на вашия дом, за да сте здрави – част 1

Оцени

Не знаете какво пропускате, ако никога не сте притежавали лампа от хималайска сол. Това е като да имате отворен прозорец – леко светещ естествен източник на свеж, чист въздух – на бюрото, във всекидневната, до леглото или навсякъде, където решите да го поставите.

Преди да се потопим в ползите за здравето от използването на хималайските солни лампи във вашия дом, може би първо ще е от полза кратък урок по химия, а химията прави физиката

Цялата материя (човешкото тяло, въздух, вода и т.н.) се състои от молекули, които се състоят от атоми, които са съставени от три вида частици: протони (положителен заряд), електрони (отрицателен заряд) и неутрони (без заряд). Електроните обикалят в орбита в молекулите като планетите, които се въртят около една звезда. Понякога един електрон излита и когато го направи, той оставя зад себе си положително зареден йон, чиято единствена цел в живота е да запълни празното пространство, оставено от  изгубения малък електрон.

С други думи: иска да открадне заместващ електрон от друга молекула. Поради разликите в молекулната структура (броя на електроните в най-външната орбита, якостта и структурата на електронните връзки и т.н.) някои материали губят електрони много по-лесно, отколкото други.

С това току-що припомнено ви базово познание за поведението на положителни и отрицателни йони,  нека да разгледаме 10-те най-големи предимства на хималайската солна лампа.

1. Солните лампи почистват и освежават въздуха

Вероятно най-известната полза – и причината поради която мнозинството от хората ги използват – се дължи на тяхната невероятна сила за отстраняване на прах, полени, цигарен дим и други замърсители от въздуха. “Но как правят това”, питате вие? – Това е просто голямо парче сол с крушка вътре, нали?“

Да Така е, но не.  Солните лампи са много повече от това.

Хималайските солни лампи пречистват въздуха чрез силата на хигроскопията, което означава, че те привличат молекули на водата от заобикалящата ги среда, след това абсорбират тези молекули – както и всякакви чужди частици, които те носят – в солния кристал. Тъй като хималайската розова сол се загрява от топлината, произведена от електрическата крушка вътре, водата от нея се изпарява отново във въздуха, а прихванатите частици прах, полени, дим и т.н. остават заключени в солта.

2. Намаляват симптомите на алергия и астма

Тъй като хималайските солни лампи отстраняват микроскопични частици прах, животински частици, плесени и други подобни от околния въздух, поставяйки лампа или две в стаите, където прекарвате най-много време, може сериозно да намалите симптомите на алергия. Дори хората, страдащи от астма, трябва да забележат голяма разлика след седмица или две. (В действителност, хималайската розова сол е толкова добра за вашите дихателни пътища, има дори инхалатори, които използват хималайска сол)

3. Успокоява кашлицата

Когато хималайската солена лампа се нагрява и започва хигроскопичното циркулиране на частиците във въздуха, тя също така променя натоварването на отделените молекули. (Помните ли урока ни по химия в началото?) Повечето домове са изпълнени с положително заредени йони, които не са особено полезни за здравето на човека. Положителните йони се създават от редица неща, но основният източник в повечето случаи е от нашата електроника.

Една от вредите за здравето в следствие от вдишването на много положителни йони е, че ресничките (подобни на микроскопични косми), разположени по дължината на трахеята (известна още като дихателна тръба), стават бавни и не работят добре, за да предпазват белите дробове от замърсители.

Когато хималайска розова солна лампа абсорбира вода и частици от въздуха, тя също така приема положителни йони с тях. След това, когато загрятата сол освобождава изчистените водни пари обратно във въздуха, тя също така освобождава и отрицателни йони, които имат противоположен ефект върху нашите дихателни пътища – увеличавайки активността на ресничките, белите дробове остават чисти.

Какво означава всичко това всъщност?

Освен премахването на замърсителите от въздуха, хималайските розови солни лампи също помагат на тялото ви да филтрира въздуха по-ефективно, така че всички чужди частици, които се е случвало да вдишвате, няма да навлязат в белите ви дробове.

Някъде из нета и от личен опит Камала

X